Van Living Schools Lab tot Digisprong. Praktijkverhaal van een ondernemende en innovatieve school

In 2012 zette GO! Middenschool Ieper de eerste voorzichtige stapjes in de richting van digitaler onderwijs en werd het gebruik van iPads in de lessen voor het eerst uitgetest. Ze lieten zich inspireren door Europese projecten als Living Schools Lab en Creative Classsrooms Lab, waarin de Europese sleutelcompetenties rond ICT een grote rol speelden bij de uitbouw van een netwerk van innovatieve collega’s uit vele verschillende landen.
Een aantal leerkrachten werd voortrekkers in het digitale verhaal van onze school en legde de basis voor het gebruik van iPads in vakken als “Actief Leren met ICT”, “Creatief met Frans” en “Vaardig in het labo”. Door de vele interne opleidingen werden ook de andere collega’s digitaal vaardiger en werden de iPads van de school massaal gereserveerd voor tal van vakken.

Net voor de coronacrisis was de iPad stilaan in alle vakken binnengeslopen en dacht het team klaar te zijn om in september 2020 te starten met 1:1  iPads in de klas. In januari 2020 kregen alle leerkrachten een iPad van de school en wilden we de collega’s “rustig” voorbereiden op de omschakeling. En toen kwam corona…

Tijdens de lezing legt directrice Ann Dejaegher uit hoe de uitdagingen tijdens de eerste lockdown werden overwonnen, hoe leerkrachten zich vaak op eigen tempo pijlsnel (en soms met verschillende tools) ontwikkelden en hoe ze nu vooral de neuzen weer in dezelfde richting willen krijgen. De volgende uitdaging is het uitrollen van de Digisprong over de volledige campus, met aandacht voor de opleiding en noden van de verschillende graden, scholen en leerkrachten.

Scroll naar top