KdG haalt suikerbonen boven: verpleeg- en vroedkunde studenten kunnen trainen met nieuwe prematuur Billie

Beschrijving

Volgens KdG is het de meest hoogtechnologische prematuur van Europa. De hogeschool is ook de eerste in Vlaanderen die zo’n specifieke pop heeft. “Billie weegt 750 gram en is 25 weken oud”, zegt De Pauw. “De pop wordt aangestuurd door de computer, zodat we het onder andere kunnen laten huilen en ademen, het krijgt ook een blauwe kleur bij zuurstoftekort. Billie kan dan gereanimeerd worden of zelfs een infuus krijgen.”

Volgens de docent is het van cruciaal belang dat zo’n poppen er zijn. “Studenten moeten leren om in een acute situatie de juiste zorg toe te passen. Hier kunnen ze dat in een veilige omgeving. Ze kunnen hulp inroepen wanneer ze het nodig hebben en de patiënten overlijden hier natuurlijk niet.”

Communiceren
Ook voor de studenten is de pop een grote aanwinst. Maithe Mertens en Laura Rombouts zijn laatstejaarsstudenten vroedkunde aan de KdG. “Eerder hebben we al met volwassen poppen gewerkt, maar dit prematuurtje is voor ons iets helemaal nieuw”, zegt Mertens. “Inderdaad”, beaamt Rombouts. “Ik vind het trouwens heel interessant omdat ik ook nu stage loop op de neonatologie. Zo krijg ik de technieken die ik daar nodig heb, hier al onder de knie. Het blijft natuurlijk anders wanneer je met een echt kindje werkt, al krijgen we hier al een goede basis aangereikt.”

“De poppen zijn niet alleen belangrijk om technische handelingen uit te oefenen, ze zijn dat ook op vlak van communicatie”, zegt Kim Van Hoof, opleidingshoofd vroedkunde aan de KdG. “De studenten leren aan de hand van deze poppen om goed met elkaar te communiceren om zo tot de juiste oplossing te komen. De handelingen worden ook live uitgezonden in een andere kamer, zodat andere studenten mee kunnen volgen en briefen achteraf.”

Volledig artikel; https://www.gva.be/cnt/dmf20211014_96131243

Media

Gallery

Scroll naar top